Treceți la conținutul principal

Veninul poate omorî artistul

Sunt mulți artiști care nu au trăit pentru altceva pe lumea asta în afară de arta lor, de pasiunea care le-a fost alături până la moarte. Talentul, e singurul partener care nu se desparte de noi nici după moarte. E cel pe care-l luăm cu noi în mormânt. Dacă un scriitor e suferind, singura lui alinare e scrisul, dacă un muzician e îndurerat, singura lui alinare e muzica, dacă te doare sufletul și știi picta sau fotografia, liniștea vine din pensulă sau prin obiectiv... În momentele cele mai dureroase arta ne este alinare nu blestem. E acolo pentru noi și lângă noi. Ne vrea binele, ne stă alături și ne așteaptă cuminte ori de câte ori o părăsim. Când suntem fericiți, dacă nu suntem euforici, cel mai probabil înclinațiile artistice stau ascunse într-un ungher al minții și așteaptă cuminți hazardul. Nu-l provoacă, nu le-ncântă dar îl alină. Îl alină cu talent, cu un strop de bucurie care nu te face nebun, cu o picătură de geniu, cu o sclipire de fericire amestecată cu pasiune. Până e gata pictată o pânză, până termini sesiunea foto, până compui o melodie să-ți placă sau până scrii ceva, uiți complet de durere; trăiești în alt univers care nu știe altceva decât să reconcentreze durerea în pasiune. E scurt acest univers. Se termină repede, ușor, iar flacăra pasiunii își începe somnul rațiunii până la un nou hazard. Când ai terminat lucrarea, oridecare ar fi ea, durerea reîncepe. De data asta e mai domoală, mai mocnită, tu ești un om mai bun, mai iertător, mai blând. Te-ai remodelat. Orice talent e divin, orice frumusețe care se naște din mâinile, sufletul, mintea, vocea ta, sunt cadourile divinității pentru tine. Ai primit un vârf de ac din totul acela imens și te alină. Alină veninul. 

Veninul are alte origini, altă rădăcină și ce naște el se numește durere. Poate și el să locuiască în noi. Poate și el să zacă și să aștepte momentul oportun, dar și când îl scoți, nu mai ești tu. Când începi să fii plin de venin, când dă pe afară nu mai ești tu. Nu mai poți găsi arta, pasiunea, iubirea și fericirea. Ești un om pierdut, trist și îndurerat și dacă furia te domină, nu vei putea vedea dincolo de ea. Vei muri. Poate nu fizic dar cu siguranță spiritual vei fi un om mort. 


Să ne trezim zic. Să ne luăm vălul veninului de pe ochi, să deschidem mintea spre arta care nu omoară oameni, spre fericirea dinlăuntrul nostru, să uităm de venin și să spălăm cu iubire și ultimul strop din noi!

Despre "Viața lui Clown".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Logodna noastră

Nu știu dacă am apucat a spune cum m-a cerut pe mine omul acesta de nevastă s-o ție pe viață... Eu nu m-am așteptat pentru că am avut mereu așa o tendință de a nu-mi plăcea ideea asta de lucruri comune, repetitive, care li se întâmplă tuturor, deci și cererea asta în căsătorie mi se părea un clișeu. N-a fost. N-a fost, pentru că el, neîntreg cum e, nu a pomenit vreodată despre intenția asta a lui. Și ca să o iau mai de la un capăt, de vreo două săptămâni tot aflam accidental că mă minte. Îl întrebam ce a mai făcut ieri și îmi spunea că a stat în casă, că e liber de la serviciu, si la scurt timp după discuția noastră mă întâlneam cu un prieten sau o cunștință și-mi spunea că mai devreme s-a întâlnit cu el la mall sau pe centru sau mai știu eu pe unde în trafic. Chiar am îndrăznit, după vreo 3 întâmplări din astea, să îi spun unei prietene ce simt eu și cum cred că și-a găsit pe vreo pisi din asta sexy și frumoasă și că e laș și nu e în stare să îmi spună. Asta, în loc să-mi f

Jocuri tragice de copil inconștient

Uneori din păcate, alteori din fericire, am dovedit a fi foarte orgolioasă încă din copilărie. Repet des chestia asta, și de aceea spun din păcate:  orgoliul e frate de sânge cu prostia și trebuie ținut în frâu sau chiar încuiat într-un cufăr cu 7 lacăte pentru totdeauna. Aveam vre-o 9 ani, eram în vacanța de vară și ne jucam prin jurul casei, mai exact "la drum" cu toți vecinii și nepoții veniți pe la vecini. Era fain, că ne adunam destui cât să jucăm fotbal, ascunselea, rațele și vânătorii, magazinul, șotron (indiferent dacă eram băieți sau fete) etc. De departe cel mai nebun, năstrușnic (nici nu știu cum să-i zic), era Alin "Troschi" (Troschi e porecla lu' taică-su - alt nebun), care era și cel mai apropiat prieten de joacă al nostru (al meu și-al lui frate-miu), fiind vecini. Avea așa un stil de Ion Creangă contemporan, intuia reacțiile celorlalți copii și ne manipula cu chestia asta. Așa că vine el la mine și-mi zice:  - N-ai curaj să sari de pe ga

Retrospectivă, ce pompos!

2014 - Vama. Cu viitorul soț super-entuziast Când am împlinit 12 ani şi am decis că eu plec de acasă (cu acordul părinţilor, la treij' de kilometri mai încolo) credeam că e punctul culminant al vieţii mele. Apoi, când am dat Capacitatea am realizat că mă înşelasem cu doi ani înainte (mai ales că acu' aveam şi buletin). Am intrat la liceu, şi fiind acelaşi în care am făcut şi doi ani de generală "le ştiam pe toate bineînţeles", nimic prea nou şi prea interesant aici. Într-a doişpea am realizat că punctul culminant al vieţii mele va fi BAC-ul. Mai ales dacă îl şi luam. Am ajuns la facultate şi am murit de râs când am auzit că tre' să învăţ pe de rost un manual mai gros decât Basmele lui Ispirescu. Am picat 3 examene din prima şi am înţeles că cea mai mare realizare a vieţii mele este să îmi iau restanţele, să termin facultatea şi să nu ajung vânzătoare la Bacău sau citez "ajutor de cioban" la Berzunţi. In anul 2 m-am îndrăgostit şi am zis: