Treceți la conținutul principal

Bătaia din clasa a IV-a

Stăteam și așteptam să vină doamna învățătoare, să ne aducă o cheie de la o sală din școala veche, pentru ca eu, Sorina și Cristina să mergem să căutăm niște culegeri de matematică.

Terminam școala primară și fiind cele mai "studioase" din clasă, ne-a recomandat doamna Bucur să ne pregătim puțin și pentru școala generală pe timpul vacanței de vară. Ele erau niște fete liniștite, fiecare cu talentul ei (Sorina desena foarte frumos pentru clasa a IV-a, Cristina era blândă și calmă și își împărțea mereu bunătățile cu mine... ba mai târziu printr-a VI-a venea cu două pachete distincte la școală). Eu eram ca o gâriță*, agitată și iute, gălăgioasă și obraznică (obraznică în sensul că îi băteam mereu pe băieți, mă alergam cu ei pe-afară și făceam tot felul de tâmpenii prin pauze).

Când a venit doamna cu cheia, ne-a și anunțat că în mormanul de cărți sunt doar două culegeri "din alea bune" și dacă le-om găsi, să ne înțelegem între noi care cum o ține și cât. Apoi ea s-a dus în cancelarie.

Zis și făcut. Prima a fost Cristina, a luat-o de pe raft la îndemnul doamnei înainte să plece. Eu, iute și ambițioasă mă apuc să răscolesc prin praf, printre mormane, pe rafturi, și într-un final dau de a doua culegere și scot un chițăit de bucurie. În momentul acela, Sorina trece rapid pe lângă mine și haț îmi smulge culegerea din mână. Am făcut niște ochi cât cepele și am rămas cu gura căscată pentru două secunde. Cuuum?! Mă năpustesc asupra ei să o recuperez, dar ea o ține strâns sub haină și nu reușesc deloc să o iau. Doamna plecase, ne-a lăsat singure, avea încredere în noi că ne descurcăm. Eu ce fac?!

Între timp, ne-am mutat înapoi în clasă, unde rămăsesm doar noi trei și unde venise și surioara Sorinei, Cătă, care era un firicel de copil. Cristina, complicele și pe atunci colega de bancă a Sorinei, apucă și culegerea ei și le ascunde sub bancă, să le păzească de mine. Între timp Sorina zâmbește spre mine și îi spune Cătălinei să stea în bancă lângă Cristina. Cătălina, altă gâriță ca și mine, îndeasă cartea și mai bine, și zâmbind îmi spune cu ochii oblici că n-am nici o șansă să mai pun mâna pe ea. În momentul acela am simțit că furia mea va da pe dinafară dacă nu fac ceva și o observ pe Sorina cu ochii ei mari și verzi, cu o coadă deasă, împletită care îi ajunge lejer până la fund și o apuc de ea. Am început s-o învârt, ea s-a apucat cu mâinile de mine și când să ne încăierăm mai bine am auzit un trântit de ușă. De teamă că apare doamna învățătoare ne-am potolit cu chiu cu vai.

Nu aș fi lucrat niciodată exerciții la mate în vacanța de vară. Nu aș fi înlocuit cărțile cu Povești Nemuritoare de prin toate statele lumii, Jules Verne, Basmele lui Ispirescu, Amintirile lui Creangă, Aventurile din Țara Nimănui, Cosette și altele, cu matematica, dar m-am poticnit multă vreme de momentul ăsta, n-am mai devenit niciodată prietenă adevărată cu Sorina (deși odată, în clasa a 5 a, m-a servit cu pizza din pachetul ei) și m-am și mutat după vreo doi ani la școală în oraș.

În schimb acum, îmi amintesc cu veselie de momentul acela. Parcă simt mirosul din școala veche și aud zgomotul de la grădinița de lângă clasa noastră. N-o să uit cum venea doamna să îmi arate ce lecție să citesc (drept pedeapsă că am făcut gălăgie și am alergat prin clasă cu băieții) și aroma de cafea la ibric cu care se așeza mereu lângă mine.

Mi-e dor de fete. Între timp au devenit femei frumoase, cu cariere și suntem fiecare în colțuri diferite ale țării, cu treburi diferite și cu vieți foarte asemănătoare cu caracterele noastre de atunci. Una e foarte echilibrată și mamă iubitoare, una e foarte precaută și matematică așa, iar eu sunt la fel de aiurită și încă mai trăiesc momente din viețile personajelor lui Creangă, ale autorilor populari și alte Aventuri din Țara Nimănui.

*Gârițe le spuneam noi la peștii pe care îi prindeam vara la pârâu pe sub pietre. Erau femele, foarte agere și dacă nu-ți scăpau printre degete, sigur te pișcau bine, de scoteai cel puțin un chițăit de durere.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Logodna noastră

Nu știu dacă am apucat a spune cum m-a cerut pe mine omul acesta de nevastă s-o ție pe viață... Eu nu m-am așteptat pentru că am avut mereu așa o tendință de a nu-mi plăcea ideea asta de lucruri comune, repetitive, care li se întâmplă tuturor, deci și cererea asta în căsătorie mi se părea un clișeu. N-a fost. N-a fost, pentru că el, neîntreg cum e, nu a pomenit vreodată despre intenția asta a lui. Și ca să o iau mai de la un capăt, de vreo două săptămâni tot aflam accidental că mă minte. Îl întrebam ce a mai făcut ieri și îmi spunea că a stat în casă, că e liber de la serviciu, si la scurt timp după discuția noastră mă întâlneam cu un prieten sau o cunștință și-mi spunea că mai devreme s-a întâlnit cu el la mall sau pe centru sau mai știu eu pe unde în trafic. Chiar am îndrăznit, după vreo 3 întâmplări din astea, să îi spun unei prietene ce simt eu și cum cred că și-a găsit pe vreo pisi din asta sexy și frumoasă și că e laș și nu e în stare să îmi spună. Asta, în loc să-mi f

Jocuri tragice de copil inconștient

Uneori din păcate, alteori din fericire, am dovedit a fi foarte orgolioasă încă din copilărie. Repet des chestia asta, și de aceea spun din păcate:  orgoliul e frate de sânge cu prostia și trebuie ținut în frâu sau chiar încuiat într-un cufăr cu 7 lacăte pentru totdeauna. Aveam vre-o 9 ani, eram în vacanța de vară și ne jucam prin jurul casei, mai exact "la drum" cu toți vecinii și nepoții veniți pe la vecini. Era fain, că ne adunam destui cât să jucăm fotbal, ascunselea, rațele și vânătorii, magazinul, șotron (indiferent dacă eram băieți sau fete) etc. De departe cel mai nebun, năstrușnic (nici nu știu cum să-i zic), era Alin "Troschi" (Troschi e porecla lu' taică-su - alt nebun), care era și cel mai apropiat prieten de joacă al nostru (al meu și-al lui frate-miu), fiind vecini. Avea așa un stil de Ion Creangă contemporan, intuia reacțiile celorlalți copii și ne manipula cu chestia asta. Așa că vine el la mine și-mi zice:  - N-ai curaj să sari de pe ga

Retrospectivă, ce pompos!

2014 - Vama. Cu viitorul soț super-entuziast Când am împlinit 12 ani şi am decis că eu plec de acasă (cu acordul părinţilor, la treij' de kilometri mai încolo) credeam că e punctul culminant al vieţii mele. Apoi, când am dat Capacitatea am realizat că mă înşelasem cu doi ani înainte (mai ales că acu' aveam şi buletin). Am intrat la liceu, şi fiind acelaşi în care am făcut şi doi ani de generală "le ştiam pe toate bineînţeles", nimic prea nou şi prea interesant aici. Într-a doişpea am realizat că punctul culminant al vieţii mele va fi BAC-ul. Mai ales dacă îl şi luam. Am ajuns la facultate şi am murit de râs când am auzit că tre' să învăţ pe de rost un manual mai gros decât Basmele lui Ispirescu. Am picat 3 examene din prima şi am înţeles că cea mai mare realizare a vieţii mele este să îmi iau restanţele, să termin facultatea şi să nu ajung vânzătoare la Bacău sau citez "ajutor de cioban" la Berzunţi. In anul 2 m-am îndrăgostit şi am zis: