Treceți la conținutul principal

Lucruri mici da' mari!

Nimic nu e prea scump sau prea ieftin dacă ție îți place. Am tot dat în ultima vreme peste oameni care nu mai au valori reale, sau ale căror valori se limitează la o etichetă. Cel mai important lucru pentru tine ar trebui sa fie ceva ce-ți place mult, ce simți că îți completează personalitatea, că te ajută să devii și mai tu și nu ceva ce ai auzit de la altcineva că e fain, că e bun, că e de firmă, că e original, că e la modă! Ce s-o fi întâmplat cu valorile noastre nu știu... 

Cert este că gusturile multora dintre noi depind și de ceilalți din jur, deoarece ne doare să ne vadă cineva cu noua achiziție (fie haină, geantă, ochelari, mașină, casă, ruj sau ceas) și să nu o aprecieze sau "mai rău" să auzim: "e drăguț dar nu e ceva ce eu aș purta ori pe gustul meu...". Foarte greșit! De ce să mă supere pe mine faptul că gusturile mele sunt speciale, alese, diferite sau ieșite din comun? La cât de aglomerată e lumea asta cu tot felul de idei și de modele, a avea gusturi diferite e chiar ceva special și mai ales pozitiv. De ce ai vrea ca dormitorul vostru să arate ca dormitorul prietenilor voștri sau ca tu și prietena ta să aveți pantofii la fel? Ce-i rău în a descoperi că nu mai găsești la nimeni casa plină cu bambuși? Sau că prietenele tale îți spun mereu: "băăă, îmi pare rău, dar nu am eu rochii să-ți placă ție?" Și ce dacă toți colegii de birou au ceasuri elegante și ție îți place unul electronic, de cauciuc? Și ce dacă e la modă să ai mașină cu mulți cai putere și metalizată iar tu încă mai visezi la un Golf II la care va trebui să-i dai mai întâi rugina jos? 
Ar trebui să deschidem ochii și să realizăm că valorile noastre sunt foarte importante. Sunt de fapt gusturile noastre primite de la Divinitate și care cultivate, ne pot face viața mai plăcută. Dacă încă mai visezi la grădina de la țară, la umbra mărului, la zmeură culeasă de tine și la găsitul ouălelor în cuibare, de ce să mergi în Tenerife la 5 stele? Pentru că nu sună la fel de bine povestea despre concediu la cafea dimineața înainte să începeți munca în corporație? Are cea mai mică importanță? Câți dintre cei cu concedii prin Dubai, Caraibe, Canare, nu ar vrea să aibă o bunică la țară la care să meargă să prăjească mici pe jar? Nu știi! Nici eu nu știu... dar e posibil să am dreptate. 

De câte ori ți-a plăcut mult o rochie sau o pereche de butoni și nesigur/ă fiind, ai cerut părerea unui prieten, iubitei, soțului și apoi ai renunțat la idee? Când ai ajuns acasă, ți-ar fi plăcut să fi cumpărat ce ai ales atunci... Siguranța de sine de fapt, ne aduce toată bucuria, ne păstrează gusturile și înclinațiile originale, ne ține în frâu latura îndurerată cu întrebarea " ce (au, fac, simt și trăiesc) ceilalți?". 

Ia du-te tu și ia-ti o bere, ascunde-te cu ea pe-un deal la umbră! Ia mergi tu și cumpără-ți o înghețată din aia ieftină, ia sun-o tu pe mama și zi-i că în weekendul acesta mergi la țară și nu te mai duci în Grecia! Ia lasă-i o vreme pe ceilalți și analizează-te pe tine! Ce vezi, ce simți, ce vrei să faci? Știi? Dacă știi dă-i bătăi, ia şi fă! Dacă nu, ia-ți un pic de timp și gândește-te la tine, la sufletul tău, la adolescentul artist din tine. Ce vrea? Vată pe băț? Păi sună-l pe el și roagă-l să-ți cumpere. Vrei un lego de ziua ta? Ia lasă-i ei un bilețel pe frigider, poate de ziua ta, asta o să primești. 
Ia să uităm noi de maturitate, de ce trebuie făcut! Ia să facem noi ce vrem! Sau tu ai 9 vieți? Pe asta o trăiești mai aiurea pentru că pe următoarea o vei face perfectă...?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Logodna noastră

Nu știu dacă am apucat a spune cum m-a cerut pe mine omul acesta de nevastă s-o ție pe viață... Eu nu m-am așteptat pentru că am avut mereu așa o tendință de a nu-mi plăcea ideea asta de lucruri comune, repetitive, care li se întâmplă tuturor, deci și cererea asta în căsătorie mi se părea un clișeu. N-a fost. N-a fost, pentru că el, neîntreg cum e, nu a pomenit vreodată despre intenția asta a lui. Și ca să o iau mai de la un capăt, de vreo două săptămâni tot aflam accidental că mă minte. Îl întrebam ce a mai făcut ieri și îmi spunea că a stat în casă, că e liber de la serviciu, si la scurt timp după discuția noastră mă întâlneam cu un prieten sau o cunștință și-mi spunea că mai devreme s-a întâlnit cu el la mall sau pe centru sau mai știu eu pe unde în trafic. Chiar am îndrăznit, după vreo 3 întâmplări din astea, să îi spun unei prietene ce simt eu și cum cred că și-a găsit pe vreo pisi din asta sexy și frumoasă și că e laș și nu e în stare să îmi spună. Asta, în loc să-mi f

Jocuri tragice de copil inconștient

Uneori din păcate, alteori din fericire, am dovedit a fi foarte orgolioasă încă din copilărie. Repet des chestia asta, și de aceea spun din păcate:  orgoliul e frate de sânge cu prostia și trebuie ținut în frâu sau chiar încuiat într-un cufăr cu 7 lacăte pentru totdeauna. Aveam vre-o 9 ani, eram în vacanța de vară și ne jucam prin jurul casei, mai exact "la drum" cu toți vecinii și nepoții veniți pe la vecini. Era fain, că ne adunam destui cât să jucăm fotbal, ascunselea, rațele și vânătorii, magazinul, șotron (indiferent dacă eram băieți sau fete) etc. De departe cel mai nebun, năstrușnic (nici nu știu cum să-i zic), era Alin "Troschi" (Troschi e porecla lu' taică-su - alt nebun), care era și cel mai apropiat prieten de joacă al nostru (al meu și-al lui frate-miu), fiind vecini. Avea așa un stil de Ion Creangă contemporan, intuia reacțiile celorlalți copii și ne manipula cu chestia asta. Așa că vine el la mine și-mi zice:  - N-ai curaj să sari de pe ga

Retrospectivă, ce pompos!

2014 - Vama. Cu viitorul soț super-entuziast Când am împlinit 12 ani şi am decis că eu plec de acasă (cu acordul părinţilor, la treij' de kilometri mai încolo) credeam că e punctul culminant al vieţii mele. Apoi, când am dat Capacitatea am realizat că mă înşelasem cu doi ani înainte (mai ales că acu' aveam şi buletin). Am intrat la liceu, şi fiind acelaşi în care am făcut şi doi ani de generală "le ştiam pe toate bineînţeles", nimic prea nou şi prea interesant aici. Într-a doişpea am realizat că punctul culminant al vieţii mele va fi BAC-ul. Mai ales dacă îl şi luam. Am ajuns la facultate şi am murit de râs când am auzit că tre' să învăţ pe de rost un manual mai gros decât Basmele lui Ispirescu. Am picat 3 examene din prima şi am înţeles că cea mai mare realizare a vieţii mele este să îmi iau restanţele, să termin facultatea şi să nu ajung vânzătoare la Bacău sau citez "ajutor de cioban" la Berzunţi. In anul 2 m-am îndrăgostit şi am zis: