Treceți la conținutul principal

Psihedelice

 Mi-au trecut prin faţa ochilor tot felul de aiureli în viaţa asta, unele vesele, altele triste, cele mai multe trăznite, demne de filme, cel mai adesea de groază. Până acum o zi-două (nu mai ştiu exact), am realizat că nu le-am povestit nimănui niciodată şi înainte să aflu de la soţul meu (amărâtul de el) că ar trebui puse pe tava unui chiar psihiatru dacă nu psiholog, eu, ca oricare alt nebun rău, m-am amuzat că fac impresie şi m-am gândit să le scriu până dau de un psiho-ceva cu tava pregătită.
Astfel, de cele mai multe ori când sunt copilot în maşină, în special când aceasta se deplasează cu viteză (pe care eu o consider) mare, începe, în diverse momente, un scurt-metraj în căpşorul meu debitator. De exemplu, într-o zi am văzut un zid destul de departe de drum, şi îmi închipuiam cum maşina zboară din cauza vitezei, pe sus, se înfige bine în zid, noi suntem aruncaţi pe geam şi apoi eu mă târâi plină de sânge, fără să mă doară nimic, să-i caut pe ceilalţi şi să mă asigur că sunt bine. Se face aşa un zâzâzâ cu imaginea imediat, deoarece nici în cele mai urâte coşmaruri nu accept ca EI, AI MEI (oricare dintre ei) să nu fie bine. Mă dezmeticesc, fac o cruce ca tot creştinul şi apoi zâmbesc mulţumită că a fost doar în imaginaţia mea...
Hei! Asta nu e nimic! Să vezi când stau şi mă gândesc (tot aşa random şi scurt) cum ar arăta atmosfera dacă ar exista trafic aerian! Cum sufăr eu secunde întregi din cauza poluării şi a faptului că oamenii săracii, în caz de accident, nu mai au şanse de supravieţuire, pentru că, dintr-un anumit motiv necunoscut, maşinile astea aeriene nu sunt deloc gonflabile, consumă tot combustibil inflamabil şi mori chiar mai repede, într-un eventual accident... Oh! Apoi mă uit aşa în zare şi mă bucur să văd norii fără să mă împiedice vreun aeromobil.

Acum nu trebuie să fiu judecată, sfârtecată ca de rechini şi dată la câini doar pentru că recunosc. N-a zis nimeni că-s cea mai normală, dar care dintre cei normali îşi poate sieşi nega că nu s-a gândit la grozăvii măcar odată în viaţa sa?
Ştiu că toate aceste gânduri sunt de fapt nişte temeri şi traume foarte bine refulate şi ascunse într-o cămăruţă întunecată a creierului nostru, pe care eu, m-am gândit să-l mai aerisesc scoţând de acolo filmele de groază şi înlocuindu-le pe fiecare cu o comedie, o poveste de iubire, o glumă, o floare. Merge! Numai că e de lucru. Cămara a fost plină ochi, se goleşte în timp lung iar cele trebuincioase de pus în loc nu se pot dobândi dintr-o dată, ci pe rând, aşa cum şi la cele de groază am muncit ani de zile să le îndes acolo.

Îndemn pe oricine drag sau nedrag să facă la fel; să încerce să scoată filmele morbide, negre, de groază şi greu de trăit cu ele şi, în loc, să pună iubire multă, aventură, viaţă, prezent şi veselie. Toate la un loc formează o veritabilă sănătate psihică şi implicit fizică. Doar noi ne îmbolnăvim, noi ne însănătoşim, nu?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Logodna noastră

Nu știu dacă am apucat a spune cum m-a cerut pe mine omul acesta de nevastă s-o ție pe viață... Eu nu m-am așteptat pentru că am avut mereu așa o tendință de a nu-mi plăcea ideea asta de lucruri comune, repetitive, care li se întâmplă tuturor, deci și cererea asta în căsătorie mi se părea un clișeu. N-a fost. N-a fost, pentru că el, neîntreg cum e, nu a pomenit vreodată despre intenția asta a lui. Și ca să o iau mai de la un capăt, de vreo două săptămâni tot aflam accidental că mă minte. Îl întrebam ce a mai făcut ieri și îmi spunea că a stat în casă, că e liber de la serviciu, si la scurt timp după discuția noastră mă întâlneam cu un prieten sau o cunștință și-mi spunea că mai devreme s-a întâlnit cu el la mall sau pe centru sau mai știu eu pe unde în trafic. Chiar am îndrăznit, după vreo 3 întâmplări din astea, să îi spun unei prietene ce simt eu și cum cred că și-a găsit pe vreo pisi din asta sexy și frumoasă și că e laș și nu e în stare să îmi spună. Asta, în loc să-mi f

Jocuri tragice de copil inconștient

Uneori din păcate, alteori din fericire, am dovedit a fi foarte orgolioasă încă din copilărie. Repet des chestia asta, și de aceea spun din păcate:  orgoliul e frate de sânge cu prostia și trebuie ținut în frâu sau chiar încuiat într-un cufăr cu 7 lacăte pentru totdeauna. Aveam vre-o 9 ani, eram în vacanța de vară și ne jucam prin jurul casei, mai exact "la drum" cu toți vecinii și nepoții veniți pe la vecini. Era fain, că ne adunam destui cât să jucăm fotbal, ascunselea, rațele și vânătorii, magazinul, șotron (indiferent dacă eram băieți sau fete) etc. De departe cel mai nebun, năstrușnic (nici nu știu cum să-i zic), era Alin "Troschi" (Troschi e porecla lu' taică-su - alt nebun), care era și cel mai apropiat prieten de joacă al nostru (al meu și-al lui frate-miu), fiind vecini. Avea așa un stil de Ion Creangă contemporan, intuia reacțiile celorlalți copii și ne manipula cu chestia asta. Așa că vine el la mine și-mi zice:  - N-ai curaj să sari de pe ga

Retrospectivă, ce pompos!

2014 - Vama. Cu viitorul soț super-entuziast Când am împlinit 12 ani şi am decis că eu plec de acasă (cu acordul părinţilor, la treij' de kilometri mai încolo) credeam că e punctul culminant al vieţii mele. Apoi, când am dat Capacitatea am realizat că mă înşelasem cu doi ani înainte (mai ales că acu' aveam şi buletin). Am intrat la liceu, şi fiind acelaşi în care am făcut şi doi ani de generală "le ştiam pe toate bineînţeles", nimic prea nou şi prea interesant aici. Într-a doişpea am realizat că punctul culminant al vieţii mele va fi BAC-ul. Mai ales dacă îl şi luam. Am ajuns la facultate şi am murit de râs când am auzit că tre' să învăţ pe de rost un manual mai gros decât Basmele lui Ispirescu. Am picat 3 examene din prima şi am înţeles că cea mai mare realizare a vieţii mele este să îmi iau restanţele, să termin facultatea şi să nu ajung vânzătoare la Bacău sau citez "ajutor de cioban" la Berzunţi. In anul 2 m-am îndrăgostit şi am zis: