Treceți la conținutul principal

Vin ploi...

Vin ploi reci și cu bură care ne îngheață sufletele și ne deschid mințile. Ne lasă durerile să se vadă și fețele triste să se audă. Ploile astea ne spală veselia și zâmbetele tâmpe, de multe ori false...
O ploaie din asta ne spală și nouă fețele de măștile de vară, cu bronz de magazin, cu grimase de moment și cu nedureri. E un fel de frig care ne zgribulește sufletele și ne adună sub aceeași pilotă pe amandoi; ne înghesuie și culmea, ne încălzește mai bine și mai tare ca vara. Sunt ploile unei iubiri amorțite de soare, de praf și de problemele calde. Ploi de bun venit vieții și cititului. Avem vreme de cafea și de trabuc doar 5 minute, dar ne rămâne mai mult timp pentru noi, pentru un sărut care ne înmoaie spiritul ca pe o caramea cu interior lichid.

Da, e toamnă. O toamnă rece și caldă. O toamnă ca toate toamnele, cu bogăție și sărăcie, cu vinuri și rachiuri care ne amețesc și ne duc pe brațe până în gerul iernii - sora ei de gheață, care în ultimii ani s-a deprimat, și mai mult a plâns decât a nins... Culorile toamnei sunt ca fierul bătrân care se mănâncă odată cu timpul: se consumă verdele și viul și se transformă ca o vânătaie dintr-o culoare într-alta până la dispariție.

Solul, el e singurul beneficiar. El se acoperă cu pătura de frunze pentru a-și încălzi sufletul iarna dar și pentru a-și umple cămara cu hrană. Lui îi vine să râdă. El bea toate ploile astea, acceptă zâmbind frunzele și se bucură de moartea verii.

Ceața, ea e fiica solului și a ploii. Ei au născut-o pentru a ne aburi mințile și pentru a ne lua claritatea realității. E mică, de-abia s-a născut și deja își cunoaște destinul. Ne încurcă drumurile și ne răzgândește deciziile. Împreună cu ploaia - mama ei, care o va alăpta până la iarnă, ne aburește cu prietenia ei falsă cu soarele.

Bietul soare nu mai înțelege nimic și ca și noi se lasă dus de nas. Așa ajunge în fiecare an nervos și deprimat pentru ca la iarnă să-și scoată dinții la noi. E și el nevinovat ca și noi dar ceața atunci va fi dusă demult și nimeni nu se mai poate răzbuna pe ea... Așa facem toți de fapt: când știm c-am greșit dispărem și lăsăm viața să se întâmple fără ca noi să mai vrem să fim parte din ea; toate rănile deschise până la primăvară. Atunci, cu timiditate apare din nou și încercă să-l mângâie pe bietul soare care între timp a uitat răul, și-a ascuns dinții și cu inima împăcată c-o vede din nou, continuă idila începută în toamnă.

Dar iar repetă greșelile moștenite de părinții ei și împreună cu mama ploaie pleacă din nou și-l lasă rănit să ardă de dorință și dor o vară întreagă. Desigur că de multe ori nu mai poate nici el și se răzbună pe bietul ei tată - solul, aruncându-i canicule și uscăciune de nici pentru florile care-i alină sufletul nu mai are resurse să le țină în viață.

Ploaia săraca e mereu între ciocan și nicovală și mai vine să-și mângâie soțul pe canicula nebună a soarelui, apoi pleacă iar cu promisiuni și legăminte că vor fi împreună cu toții din nou... la toamnă...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Logodna noastră

Nu știu dacă am apucat a spune cum m-a cerut pe mine omul acesta de nevastă s-o ție pe viață... Eu nu m-am așteptat pentru că am avut mereu așa o tendință de a nu-mi plăcea ideea asta de lucruri comune, repetitive, care li se întâmplă tuturor, deci și cererea asta în căsătorie mi se părea un clișeu. N-a fost. N-a fost, pentru că el, neîntreg cum e, nu a pomenit vreodată despre intenția asta a lui. Și ca să o iau mai de la un capăt, de vreo două săptămâni tot aflam accidental că mă minte. Îl întrebam ce a mai făcut ieri și îmi spunea că a stat în casă, că e liber de la serviciu, si la scurt timp după discuția noastră mă întâlneam cu un prieten sau o cunștință și-mi spunea că mai devreme s-a întâlnit cu el la mall sau pe centru sau mai știu eu pe unde în trafic. Chiar am îndrăznit, după vreo 3 întâmplări din astea, să îi spun unei prietene ce simt eu și cum cred că și-a găsit pe vreo pisi din asta sexy și frumoasă și că e laș și nu e în stare să îmi spună. Asta, în loc să-mi f

Jocuri tragice de copil inconștient

Uneori din păcate, alteori din fericire, am dovedit a fi foarte orgolioasă încă din copilărie. Repet des chestia asta, și de aceea spun din păcate:  orgoliul e frate de sânge cu prostia și trebuie ținut în frâu sau chiar încuiat într-un cufăr cu 7 lacăte pentru totdeauna. Aveam vre-o 9 ani, eram în vacanța de vară și ne jucam prin jurul casei, mai exact "la drum" cu toți vecinii și nepoții veniți pe la vecini. Era fain, că ne adunam destui cât să jucăm fotbal, ascunselea, rațele și vânătorii, magazinul, șotron (indiferent dacă eram băieți sau fete) etc. De departe cel mai nebun, năstrușnic (nici nu știu cum să-i zic), era Alin "Troschi" (Troschi e porecla lu' taică-su - alt nebun), care era și cel mai apropiat prieten de joacă al nostru (al meu și-al lui frate-miu), fiind vecini. Avea așa un stil de Ion Creangă contemporan, intuia reacțiile celorlalți copii și ne manipula cu chestia asta. Așa că vine el la mine și-mi zice:  - N-ai curaj să sari de pe ga

Retrospectivă, ce pompos!

2014 - Vama. Cu viitorul soț super-entuziast Când am împlinit 12 ani şi am decis că eu plec de acasă (cu acordul părinţilor, la treij' de kilometri mai încolo) credeam că e punctul culminant al vieţii mele. Apoi, când am dat Capacitatea am realizat că mă înşelasem cu doi ani înainte (mai ales că acu' aveam şi buletin). Am intrat la liceu, şi fiind acelaşi în care am făcut şi doi ani de generală "le ştiam pe toate bineînţeles", nimic prea nou şi prea interesant aici. Într-a doişpea am realizat că punctul culminant al vieţii mele va fi BAC-ul. Mai ales dacă îl şi luam. Am ajuns la facultate şi am murit de râs când am auzit că tre' să învăţ pe de rost un manual mai gros decât Basmele lui Ispirescu. Am picat 3 examene din prima şi am înţeles că cea mai mare realizare a vieţii mele este să îmi iau restanţele, să termin facultatea şi să nu ajung vânzătoare la Bacău sau citez "ajutor de cioban" la Berzunţi. In anul 2 m-am îndrăgostit şi am zis: